Nuremberg, a piece of Bavarian taste

Nuremberg, a piece of Bavarian taste

Nuremberg sau Nürnberg, cum il numesc nemtii, este un oras mare, cu o istorie ce se intinde pana in perioada Sfantului Imperiu Roman. Desi am stat 4 zile in oras, practic am avut doar o zi la dispozitie sa-l vizitez. A fost mult prea putin, dar frumos. Centrul Nurembergului striga istorie prin aproape fiecare cladire. Case in stil bavarez, biserici in stil gotic, case turn, zidul orasului, poduri vechi peste raul Pegnitz, toate acestea le poti vedea daca te plimbi prin centrul orasului.

                                                                      Pilatushaus, in apropierea cetatii

Primul edificiu vizitat a fost biserica luterana St Lorenz a carei constructie a inceput in 1250.  In anii 1500 a devenit una din primele biserici luterane. In timpul bombardamentelor din cel de Al doilea razboi mondial (1943-1944) a fost distrusa in mare parte, asa cum s-a intamplat cu aproximativ 90% din cladirile istorice ale orasului. In 1945 s-a inceput procesul de reconstructie. E o biserica care are 3 orgi. Cea principala dateaza din 1937. A fost distrusa o data cu bombardamentele, dar in perioada 2000-2005 a fost reconstruita. Ca majoritatea bisericilor gotice e foarte lunga si inalta. Am vizitat-o initial pe la amiazi si la iesire am aflat ca in seara aceea avea loc un concert de la ora 19.00. Pentru ca biserica se umple la aceste concerte, ni s-a sugerat sa venim pe la 18.00, daca vrem loc. Asa am facut. Si in ciuda frigului din biserica, concertul a fost o experienta placuta.

Urmatoarea vizita a fost la Muzeul orasului din casa Fembo. O casa in care de-a lungul timpului s-au perindat 3 mari familii importante pentru oras. Folosind un ghid audio am aflat pe rand de la directorul muzeului, si ” cei trei proprietari”  istoria orasului si a casei respective. Vizita incepe cu etajul 4, unde este o macheta foarte mare si detaliata realizata intr-o perioada de 4 ani, din lemn, de manufacturierii timpului, dupa cel de Al doilea Razboi Mondial. Practic e o macheta a orasului dinainte de distrugerile suferite in 1943-1944, reconstruita pe baza amintirilor si fotografiilor. Povestea incepe de aici. Nu vreau sa v-o relatez. E mai interesant sa o aflati la fata locului. 🙂

Urmatoarea oprire a fost la Reichsburg – Castelul Imperial. Aici poti vizita curtea si zidurile ce imprejmuiesc cetatea, iar in interior este un muzeu despre evolutia Nurenberg-ului si a castelului de-a lungul istoriei. Exponatele din interiorul salii de arme sunt impresionate. Cred ca daca un copil (in special baiat) nu ar manifesta foarte mult entuziasm pana in aceasta parte a muzeului, de aici il vei scoate foarte greu.

 

Cam atat au fost vizitele realizate, desi orasul ofera mult mai  mult:  Muzeul jucariilor, Centrul de documentare al partidului nazist, Gradina zoologica, Muzeul trenurilor, etc,etc… Data viitoare…. 🙁

Casa Albrecht Dürer am vazut-o doar pe dinafara. Era prea tarziu sa o mai putem vizita. Albrecht Dürer este unul dintre cei mai cunoscuti artisti renascentisti ai Germaniei, care s-a nascut si a murit in Nurembreg.

Schöner Brunnen – (“Fantana frumoasa”)  – sec 14

Strazile din centrul Nurembergului au un miros cumva dulceag de Nürnberger Rostbratwürstchen (specialitate locala de carnatii), ketchup, clatite si mirodenii folosite in turta dulce. In special seara, daca te plimbi prin centru sunt deschise o multime de tarabe unde se vand  celebrii 3 carnaciori in chilfa, cu sau fara varza murata si calita, turta dulce, clatite cu ciocolata, alune si nuci caramelizate. Am incercat si noi “3 im Weggla”, (3 carnaciori diferiti in chifla). Gustosi!

Ingetati  de la frigul de afara, am intrat in cofetaria Neef. Am intrat pentru o cafea sau un ceai sa ne incalzim. Dar ne-am pricopsit cu aceste 3 felii uriase si delicioase!

Are rost sa va spun ca eram doar noi doi (al meu iubit si eu)?!

Cafeaua, clar nu pe gustul meu. Noroc cu prajitura! 🙂

Tips and tricks pentru o sedere mai dupa buget 🙂

– de la Cluj sunt zboruri saptamanale, directe spre Nurenberg cu Wizz Air (marti si sambata),

– am ales cazarea prin Airbnb. Fiind pe perioada Targului de jucarii, unul dintre cele mai mari din Europa, toate cazarile in oras sau in zona erau la supra pret si majoritatea ocupate. Am gasit o cazare in Birnthon, un catun rezidential, i-as spune, foarte retras si linistit. Am avut parte de o super sedere intr-un apartament cu dormitor, bucatarie, living si baie. Toate separate de gazda. A fost super ok! Aveam autobuz spre Nuremberg tot la 30 de minute. Cu autobuzul si metroul eram in centru in aproximativ 40 de minute. Legaturile erau directe, te dadeai jos din bus, te urcai in metrou si dupa 20 de minute erai la Biserica St Lorenz.

– micul dejun si cina le luam la cazare. Atat pentru micul dejun cat si pentru cina ne aprovizionam de la supermarket si le gateam rapid acasa. Clar am ales sandwichiuri dimineata si pentru seara chestii rapid de facut gen: tortelini cu sos, chinese, carbonara.

– transportul in comun in Nuremberg este super ok si legaturile sunt foarte bune. Google maps ne-a fost de mare ajutor.

– da, sunt si carduri care pentru 28 euro iti ofera 2 zile de vizite la toate muzeele si atractiile orasului + transport gratuit in Nuremberg si imprejurimi. Dar nu poti face asta daca te cazezi prin Airbnb.

– Daca vrei sa vizitezi toate muzeele municipale (vreo 5 la numar) o poti face achizitionand un bilet kombi cu doar 9 euro. Dar vizitele trebuie facute in aceasi zi. Nu trebuie sa faci asta cu cardul mentionat mai sus.

– rataceste pe strazile din centru, mai ales seara. Asa poti simti vibe-ul orasului, poti descoperi cafenele, ciocolaterii si multe alte locuri care, mai ales seara, iti ofera o experienta complet diferita fata de cea de peste zi. 🙂

Oricum ai face-o, alocati cel putin 3 zile pentru a explora acest oras. Eu asa voi face data viitoare! 🙂

 



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *