Pictura cu sare

Pictura cu sare

Pictura cu sare este o altfel de tehnica de a picta. E foarte distractiva si poate fi la fel de “messy” , adica poate lasa in urma ei multa dezordine. 🙂

 

Ultima data cand am lucrat cu cei mici aceasta tehnica a fost in octombrie, de Halloween. Dar e o tehnica ce poate fi folosita pentru orice tematica.

Materiale:

  • hartie groasa/ carton (minim 120 gr)
  • lipici lichid, de preferat la sticla
  • sare de masa (nu cea mai fina)
  • tava sau ziare
  • acuarela/ coloranti alimentari
  • pensula

Modalitate de lucru:

Pasul 1. Se contureaza cu creionul desenul dorit pe foaia de hartie. Daca esti foarte talentat si crezi ca reusesti sa faci conturul direct cu lipiciul acest pas nu este necesar. Eu l-am facut. 🙂

 

Pasul 2. Punem lipici pe contur. Daca este o pictura peisaj, e de preferat sa se faca fiecare element pe rand. Eu am facut mai intai dovleacul.

 

Pasul3.  Punem foaia de hartie pe o tava/ sau pe un ziar desfacut (eu am folosit o tava) si presaram sare pe conturul trasat cu lipici. Este foarte important sa nu apasam cu degetele sarea pe lipici.  Surplusul de sare se inlatura usor, ridicand foaia de hartie si lasand sarea sa alunece in bolul cu sare. Atentie! Praful de sare se poate lipi de foaie si sa dea, astfel, un aspect murdar/ neingrijit. Pentru a inlatura praful de sare iti sugerez sa sufli usor deasupra foii de hartie.

 

Pasul 4. Colorarea sarii: recomand folosirea acuarelelor diluate in apa. Vopseaua folosita trebuie sa fie suficient de intensa in culoare si lichida. Sarea, prin proprietatea ei de absorbtie, se coloreaza foarte usor.E suficient sa apropii varful pensulei imbibata in culoare (apa in care s-a diluat acuarela).  Repet: daca acuarela folosita este suficient de lichida e suficienta apropierea varfului pensulei de sare si aceasta din urma se coloreaza instant in zona de contact. Daca pensula este prea uda, acuarela va curge. (vezi imaginea de mai jos)

Se pot folosi si colorantii alimentari, daca ii gasiti pe aceia cu culoarea foarte intensa. Daca sunt suficient de lichizi, nu cred ca mai e necesar sa fie diluati cu apa. Se poate folosi si pipeta, dar atunci e foarte important sa nu se puna prea multa culoare lichida intr-un loc. Sarea saturata nu va reusi sa absoarba tot lichidul si acesta va curge.

 

Pasul 5. Aveti grija la imbinarea culorilor in acelasi element. In zona de contact intre doua culori acestea se vor amesteca daca nu se lasa o zona mica de sare necolorata. (vezi zona de imbinare intre coada si corpul  dovleacului )

 

Pasul 6. Daca sunt si alte elemente in acelasi tablou se reiau aceiasi pasi: lipici, sare, culoare. 🙂

Pasul 7. Lasa lucrarea sa se usuce in pozitie  orizontala.

Desi este o lucrare care nu rezista mult timp (in timp sarea se decojeste de pe foaia de hartie, mai ales daca e lovita sau tinuta in pozitie verticala), copiii se distreaza foarte tare cu tehnica picturii cu sare. 🙂

Eu iti recomand sa o incerci macar o data.

Spor! 🙂

 

 

 



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *