Vanatoarea de urme prin zapada

Vanatoarea de urme prin zapada

Ninge, ninge! 🙂

Unii poate sunteti suparati din cauza aceasta, dar pe mine ma bucura ca ninge afara. Fiecare anotimp este spectaculos in felul lui. Manifestarile diferite ale temperaturii si precipitatiilor sunt cele care definesc fiecare anotimp in parte: iarna ninsoare si zapada, vara soare si uneori ploi puternice si zgomotoase, primavara soare caldut si ocazional ploi scurte, toamna calduta la inceput, ploioasa si racoroasa spre final.

E iarna! Deci ma bucur ca ninge si este zapada. 🙂

Ce putem face iarna cu copiii in afara saniusului, construirii oamenilor de zapada, batailor cu bulgari, schiatului…?!

Putem porni intr-o vanatoare de urme de animale. Fie ca folositi ograda de animale a bunicilor de la tara sau ca iesiti la o plimbare in padurea de langa casa, puteti sa va distrati cautand urme de animale.

Inainte de a iesi la vanatoarea propriu zisa,  familiarizati copiii cu urmele lasate de diferite animale si pasari. Internetul e plin de astfel de imagini. Studiati-le cu atentie forma si modul in care fiecare animal lasa urmele in functie de tipul de deplasare (merge sau alearga).

Am preluat de pe Pinterest doua astfel de imagini (pe cea de a doua am adaptat-o, textul fiind intr-o limba slava, mai putin accesibila noua). In fiecare din aceste imagini aveti in pima faza o imagine oarecum marita a urmelor lasate de diverse animale (la unele sunt ilustrate atat urmele labutelor din fata cat si a celor din spate) si apoi urmele lasate cand animalul se deplaseaza.  De exemplu, la iepure labutele din fata sunt mai indepartate una de alta, dar cele din spate sunt asezate mai aproape una de alta, dar nu pe aceasi linie orizontala, dand impresia unui “Y” mai stilizat. La veverite labutele din fata sunt mai indepartate una de alta, cele din spate mai apropiate, si parca dau impresia unui “w”. La alte animale (pisica, cerb, cal, etc) nu sunt doua urme una langa alta, ci pasii sunt intr-un sir. La nevastuica, uneori si vulpe se vede inclusiv o linie subtire pe zapada, urma cozii.

Discutati aceste aspecte cu copiii. Daca sunteti in curtea bunicilor, urmariti “in direct” urmele lasate de gaini, pisici, catei, vitelusi, porci prin zapada. Pentru o mai buna intiparire va puteti distra incercand sa le reproduceti in zapada.

Inainte de a porni la vanatoare va recomand sa pregatiti o fisa pe care sa aveti listate mai multe urme de animale intalnite frecvent in zona in care veti desfasura activitatea. Impartiti-va pe perechi/ echipe (adult copil) si cautati urmele de animale si pasari in zapada, identificati-le si treceti pe fisa cate ati gasit. Daca ati gasit urme diferite de cele de pe fisa, desenati-le pe foaie si cautati informatii despre animalul care le-a lasat cand ajungeti acasa. Cine gaseste mai multe urme  castiga o cana de ceai fierbinte la intoarcere acasa! 🙂

Uite asa veti face o plimbare super distractiva si interactiva! O activitate perfecta pentru o duminca in familie. 🙂Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *